Adatmentés, vírusvédelem

Adatainak biztonsági mentése, vírusokkal, kártevőkkel szembeni védelem

Az adatok védelme mindennél fontosabb. Ha egy pótolhatatlan dokumentum megsérül, vagy valamely (a munkájához nélkülözhetetlenül szükséges) program hirtelen meghibásodik, akár végzetes problémát is okozhat egy cég, vállalat, vagy akár egy magánszemély munkájában is.

A megoldás a folyamatos adatmentésben, és a megfelelő vírusvédelemben rejlik.

A fontos adatok folyamatos biztonsági mentése számos kellemetlen meglepetéstől kímélheti meg Önt!

Merevlemezek, pendrive-ok, CD-k, DVD-k, memóriakártyák, SSD-k, hálózati meghajtók biztonsági mentését, a sérült adatok visszaállítását is vállaljuk. (A sérült adatok visszaállítása függ az adathordozó állapotától, a sérülés mértékétől, 100%-os adat visszaállítást nem lehet előre garantálni).

A számítógépes vírusok olyan kisméretű szoftverek, amelyeknek célja a minél szélesebb körben történő elterjedés, és a számítógépek normális működésének befolyásolása. A vírus a számítógépén megrongálhat, vagy törölhet adatokat. A levelezőrendszert felhasználhatja, hogy más számítógépekre terjedjen, sőt esetleg a teljes merevlemezét is törölheti. Ezért a megfelelő hálózati -és vírusvédelem elengedhetetlen mindenki számára, aki számítógépes környezetben dolgozik.

Hogyan kerülhet vírus a számítógépre?

♦ Internetezés (böngészés) közben. Egyes weboldalak úgynevezett "pop-up", felugró ablakokat nyitnak meg, amelyek sok esetben valamilyen csalogató üzenetet tartalmaznak: "Ön nyert, kattintson ide!", "Soha vissza nem térő ajánlat!", stb. Ezen csábító ajánlatok szinte kivétel nélkül valamilyen vírustámadást jelenthetnek, nem szabad bedőlni ezeknek!

♦ e-mail (elektronikus levél) formájában. Gyakoriak az úgynevezett "spam" levelek. Ezeket levélszemétnek is szokták hívni. Kéretlenül érkeznek, általában nem egy, hanem tömeges címzést tartalmaznak, így rengeteg emberhez eljutnak. Az ilyen levelek sok esetben olyan "linkeket", internetcímeket tartalmazhatnak, amelyekre kattintva szintén vírustámadás áldozataivá válhatunk. Az ilyen levelekhez csatolt fájlokat szintén nem ajánlatos megnyitni, mert vírusokat rejthetnek magukban. Az ismerősöktől, barátoktól kapott leveleket is kezelje kellő óvatossággal!

♦ Különböző "Chat", azaz csevegő programokon keresztül (MSN, Skype). Hasonlóan a böngészőnél leírtakhoz, itt is felbukkanhatnak olyan ablakok, amiben egy "link", webcím található (akár egy barátjától, ismerősétől is!), ezeket csak akkor nyissuk meg, ha a forrásban biztosak vagyunk, egyébként semmiképpen ne kattintson az ilyen webcímekre!

♦ Vírusos adathordozón (floppy, merevlemez, pendrive, memóriakártya, CD, DVD, stb.) keresztül. A külsőleg csatlakoztatott, "idegen" adathordozókat használat előtt ellenőrizni kell. Előfordulhat, hogy vírust, vagy egyéb káros szoftvert tartalmaznak.

♦ Helyi hálózaton keresztül. Egy cég, vállalat helyi hálózatán bármikor előfordulhat vírus. Minél többen használják a hálózatot, annál nagyobb az esély, hogy a hálózaton elhelyezett fájlok megfertőződhetnek, és terjednek. A megoldás egy megfelelő hálózati vírusvédelem.

♦ Kémprogramnak (angolul spyware, ejtsd: szpájver) nevezzük az olyan, főleg az interneten terjedő számítógépes programok összességét, amelyek célja, hogy a felhasználó tudomása nélkül megszerezzék a megfertőzött számítógép felhasználójának személyazonosító, banki vagy más személyes adatait.

 

A megszerzett információkat általában bűncselekmények elkövetésére használják fel, mások nevében kötött szerződések és más kötelezettségek elvállalására, hamis személyazonosító okmányok készítésére, banki folyószámlák megcsapolására, szolgáltatások vagy üzleti kapcsolatok felmondására.

A kémprogramokat a számítógépes kártevők (angolul malware) kategóriájába sorolhatjuk. Az ellenük való védekezés az összetett víruskereső programok, intelligens tűzfalprogramok, illetve spyware-ek ellen kifejlesztett specifikus programok segítségével történik. A megelőzésben nem elhanyagolható a felhasználó ébersége sem.

Az IT for you megoldja adatainak biztonsági mentését, valamint megfelelő hálózati védelmet épít ki a számítógépes vírusok, és egyéb kártékony szoftverekkel szemben, így adatait biztonságban tudhatja.

Rólunk

Az IT for you egy, a közelmúltban megalakult magánvállalkozás, amely informatikai területen széles körben, személyre szabottan nyújt különféle szolgáltatásokat Budapest területén. Célunk professzionális, költséghatékony megoldások értékesítése magánszemélyek, cégek, és intézmények számára egyaránt.

Elérhetőségeink

e-mail: info@itforyou.hu

Weboldal: www.itforyou.hu

Facebook oldalunk: facebook.com/itforyou